مقالات

چاپ UV چیست؟

چاپ UV چیست؟

چاپ پوشش UV، ورنی چاپ :

UV Coating: ورنی یووی. این نوع ورنی شامل حامل‌ها، تینرهای واکنشی و فعال‌کننده‌های نوری است. این ورنی هنگامی که در معرض تابش نور یووی قرار می‌‌گیرد سخت شده (Cured) و خشک می‌‌شود.

قسمتهای به اصطلاح روکش دار . اون قسمتها توسط یو وی براق ( البته به احتمال زیاد) پوشیده شده که باعث تقویت جلوه بصری قسمتهای پوشیده شده توسط یووی خواهد شد. اما در مورد قسمتهای سفید رنگ اگر نمونه دیده می شد جواب قاطع تری می شد داد ولی با توجه به توصیف شما اون قسمتها هم با uv چاپ شدن منتها روی زمینه سفید که بدلیل براق بودن uv احتیاج به دقت بیشتری هست تا دیده بشه. البته هر چه این نقوش ریز تر باشن احتیاج به دقت بیشری واسه دیدن اون ها هست. بطور کلی نحوه کار واسه هر دو یه موارد ذکر شده مشخص کردن قسمت های پوشش دار یا نقوش مورد نظر بر اساس طرح کلی و تهیه حامل تصویر جداگانه ( زینک و …) برای مناطقی هست که باید uv بخوره. در واقع واسه فهم بهتره مطلب میشه گفت که چاپ یو وی هم در این حالت تا حدی شبیه به چاپ یک مرکبه منتهی اینجا به جای مرکب از uv و سیستم خاص اون استفاده استفاده شده و اگر قراره فقط قسمتهای مشخصی از طرح یو وی بخوره باید طرح اون قسمتها منطبق بر طرح اصلی ولی بصورت جداگانه برای چاپ اون آماده و حامل تصویر اون ساخته بشه . کار پوشش با uv در حقیقت همونطور که گفتم به نوعی باعث ایجاد جلو های خاص بصری می شه . اونچه که عموما در کشور ما و در اصابطلاح رایج به یووی مصطلح هست در واقع ایجاد نوعی وارنیش براق و یا مات و بی رنگ و شفاف هست که با دستگاه خاص بعد از عملیات اصلی چاپ روی تمام یا قسمتهای خاصی از کار چاپ می شه . این ماده پس از چاپ و در درون محفطه خاص دستگاه یو وی زن در معرض تابش اشعه ماورا بنفش یا همون یو وی قرار گرفته و ضمن نور دهی خشک و ثابت می شه. پوشش محصول چاپی با این ماده بیشتر به دو منظور هست که یو وی زنی توامان می تونه هر دو منظور رو بر آورده می کنه.

۱٫ ایجاد لایه محافظ سطح چاپ شده در برابر عوامل فر سایشی

۲٫ ایجاد جلوه بصری در دیدن شدن رنگ ها که با مات کردن و یا براق کردن سطح چاپ شده ممکن می شه

البته هدف از یو وی زنی در وهله اول بیشتر ایجاد جلو های بصری هست تا ایجاد لایه محافظ حالا این جلوه ها می تونه براق کردن یا مات کردن سطح باشه و یا می تونه خلاقیت هایی خاص مثل ایجاد یک نقش و نگار باشه.

****** نکته ها:
۱٫ علاوه بر یو وی که چاپ اون مستلزم استفاده از دستگاه یو وی زن هست تکنیک دیگری هم برای پوشش دادن سطح چاپ شده هست که تا اندازه ای از لحاظ مفهومی ممکنه باعث سر در گمی بشه . به این روش در اصطلاح چاپخانه های وطنی ورنی چاپ گفته می شه. ورنی چاپ هم نوعی وارنیش هست منتهی تفاوت ورنی چاپ با ورنی یو وی این هست که ورنی چاپ به دلیل ضخامت پایین جلوه بصری خاصی ایجاد نمی کنه ( مات یا براق بودنش خیلی مشخص نیست و بهتره بگیم اصلا دیده نمی شه ) و صرفا به عنوان یک لایه نازک محافظ با دستگاههای رایج چاپ ( عموما دستگاه های افست ) و به عنوان یک دور چاپ اضافی و بعد از عملیات بر روی ماده چاپ شونده چاپ و بدون نیاز به تابش اشعه ماورا بنفش به سرعت هم خشک می شه.

۲٫ اصولا چون یو وی به مانند مرکب ماده ای جذب شونده هست چاپ اون بر روی انواع مقوا های گلاسه کاربرد داره و در مورد کاغذ های غیر گلاسه یا کاغذها گلاسه با وزن کم استفاده نمی شه . در مورد ورنی عادی هم تا حد زیادی به این صورت هست اما از اون برای پوشش دادن کاغذها گلاسه کم وزن هم استفاده می کنند.

۳٫ به غیر از انواع وارنیش ها که مواد پوشش (Coating)دهنده هستند می شه محصولات چاپی رو با استفاده از لایه های خاصی لایه پوشانی کرد. اصطلاح رایج اون لمینیت هست. در این فرآیند محصول چاپی با لایه های مختلفی لایه پوشانی می شه. گروهی از این لایه ها انواع فیلم های شفاف پلیمری هستند که به وسیه اونها می شه سطح ماده چاپ شده رو لمینیت کرد. این فیلم های پلیمری در ضخامت های مختلف و با درجه های مختلف از حیث شفافیت و عبور دادن نور (ترانسپارنتی) دسته بندی می شن. گروهی از اونها که از لحاظ ضخامت نازک تر هستند رو اصطلاحا سلفون می گن که لمینت کردن با اون به سلفون کشی موسوم هست. سلفون ها یا عموما این لایه های پلیمری منعطف علاوه بر ایجاد لایه محافظ و جلوه های بصری در حقیقت به نوعی ضخامت کار رو هم بر اساس ضخامت خودشون بالا می برن. سلفون ها مات و یا براق هستن و برای سلفون کشی هم از دستگاه خاص سلفون کشی استفاده می شه.

اصولا تشخیص دادن سلفون از یو وی کار بسیار آسونی هست از طرفی باید بدونیم که سلفون یک لایه ( جامد و منعطف ) هست که روی تمام سطح چاپی کشیده می شه و نمی شه با اون قسمتهای خاصی از کار رو پوشش داد و یا نقش و نگار خاصی ایجاد کرد

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *